Vanaf schooljaar 2025-2026 start Jan Arentsz Langedijk, in samenwerking met Heliomare, met een Doorstroomklas. Deze klas is speciaal voor leerlingen uit leerjaar 1 en 2, niveau vmbo-tl en havo, die extra ondersteuning nodig hebben en op hun eigen tempo kunnen werken aan schoolse vaardigheden, sociale ontwikkeling en zelfvertrouwen. De klas biedt plaats aan 12 tot 18 leerlingen en richt zich op een veilige, gestructureerde en prikkelarme leeromgeving. Er is extra begeleiding door een pedagogisch medewerker.
De lessen zullen in één lokaal worden gegeven door verschillende vakdocenten vanuit beide scholen. De klas volgt een aanpak die past bij voortgezet speciaal onderwijs, maar zit in een reguliere school. De focus van de lessen ligt vooral op het ontwikkelen van competenties op het gebied van hulp vragen, grenzen stellen, omgaan met verandering, plannen en samenwerken. Het doel is: stapsgewijs (terugkeren) naar het reguliere onderwijs. Er wordt uitgegaan van wat een leerling wél kan en van daaruit steeds een stapje verder te zetten.
Een plek dichterbij huis
Een aantal jaren geleden is er tijdens een bijeenkomst een connectie ontstaan tussen het Jan Arentsz en Heliomare. Gezamenlijk concludeerden zij dat leerlingen uit Noord-Kennemerland die speciaal onderwijs nodig hebben vaak op een plek buiten de regio terecht komen. Door de handen ineen te slaan willen het Jan Arentsz en Heliomare ervoor zorgen dat deze leerlingen dichterbij huis onderwijs kunnen volgen. Zodat zij niet minimaal een half uur met de bus hoeven te reizen, maar gewoon samen met klasgenoten naar school kunnen fietsen.
Doorstroomklas voor onderbouw vmbo-tl en havo
Romy van Boxtel, Gedragswetenschapper & Projectleider van deze klas: “We starten met één tl- en havo-groep in de onderbouw, maar het doel is om binnen twee jaar uit te breiden naar twee klassen. Onze ambitie is nog groter: namelijk doorgroeien naar vijf of zes klassen met leerlingen van meerdere niveaus. Daarnaast zouden we graag de bovenbouw willen betrekken, zodat leerlingen mogelijk ook examen kunnen doen vanuit een dergelijke setting.”
Het project is bedoeld voor leerlingen die wonen in de regio Noord-Kennemerland en net even wat meer aandacht en begeleiding nodig hebben. Romy: “Hiermee bouwen we een soort ‘tussenstap’ in voor leerlingen die vastlopen in het regulier onderwijs, maar waarvoor speciaal onderwijs een stap te ver is. Romy vertelt dat het vooral om leerlingen gaat met internaliserende problematiek, bijvoorbeeld kinderen die last hebben van angsten of een vervelende schoolervaring hebben meegemaakt. “Hierbij gaat het om leerlingen die eerder blokkeren dan in de vechtstand gaan. Het is fijn als er hulpverlening bij betrokken is, maar dit is geen voorwaarde. Er is ook geen diagnose vereist. Voor elke leerling worden vaste evaluatiemomenten gepland, waarin o.a. wordt besproken wat een passende plek is voor de leerling na de Doorstroomklas,” aldus Romy.
Aanmeldingen verlopen via de school en onderwijsconsulenten vanuit het samenwerkingsverband.
Unieke samenwerking
De ambitie is er, maar het project is ook sterk afhankelijk van praktische factoren zoals bekostiging en beschikbare locatie. “Jan Arentsz is de eerste middelbare school die een dergelijke samenwerking is gestart met voortgezet speciaal onderwijs. Het is een ontwikkelproject dat onderdeel gaat zijn van de landelijke beleidsregel voor inclusief onderwijs”, geeft Romy aan. “We zijn gekoppeld aan een onderzoeksgroep van Hogeschool Utrecht. Deze groep brengt, naast dit specifieke project, ook de ontwikkeling voor heel Nederland in kaart.” Ook intern zal regelmatig worden geëvalueerd. Romy: “Er is een stuurgroep met betrokken schoolleiders en ondersteuningscoördinatoren.”
Wanneer is het een succes? Daar kan Romy kort en bondig over zijn. “Als we het aantal thuiszitters kunnen terugdringen en de doorstroom vanuit speciaal voorgezet onderwijs naar regulier voortgezet onderwijs kunnen bevorderen.”
Een mooie doelstelling voor de komende periode waar Heliomare en het Jan Arentsz zich hard voor gaan maken.
Wilt u meer informatie en/of heeft u vragen?
Dan kunt u contact opnemen met:
Romy van Boxtel
Gedragswetenschapper & Projectleider
Heliomare College Heemskerk & Jan Arentsz Langedijk
r.vanboxtel@heliomare.nl