Terug naar schoolgids overzicht

Toetsing en examinering op aangepaste wijze (inclusief dyslexiebeleid)

Welke leerlingen komen in aanmerking?

  • Leerlingen met dyslexie die in het bezit zijn van een officiële dyslexieverklaring die is opgesteld door een GZ-psycholoog. In die verklaring moet expliciet vermeld staan welke faciliteiten deze leerling nodig heeft.
  • Leerlingen met TOS die in het bezit zijn van een officiële verklaring die is opgesteld door een daartoe bevoegde logopedist. In die verklaring moet expliciet vermeld staan welke faciliteiten deze leerling nodig heeft.
  • Leerlingen met dyscalculie die in het bezit zijn van een officiële dyscalculieverklaring die is opgesteld door een GZ-psycholoog. Deze leerlingen kunnen gebruik maken van de toegestane hulpmiddelen bij alle vakken waarbij rekenvaardigheid is vereist.
  • Leerlingen met een officiële diagnose zoals: ADD, ADHD, ASS, NLD, waardoor de verwerking van informatie en/of het werktempo is vertraagd.
  • Leerlingen met een medische diagnose die verklaart dat het schrijf- en/of werktempo wordt beïnvloed.
  • Leerlingen voor wie een medische handeling/onderbreking tijdens een toets noodzakelijk kan zijn (bijv. het spuiten van insuline bij diabetes).
  • Brugklasleerlingen die op school extra ondersteuning krijgen voor spelling, lezen en/of rekenen en bij wie, door nader onderzoek, nog moet worden vastgesteld of er sprake is van dyslexie, TOS en/of dyscalculie. Deze leerlingen moeten een officiële verklaring kunnen overleggen voordat zij aan het PTA beginnen, zodat zij dan ook gebruik kunnen maken van aanpassingen bij toetsing en examinering.
  • Leerlingen die niet onder de hierboven genoemde voorwaarden vallen, maar voor wie het wel wenselijk, dan wel noodzakelijk is, om gebruik te maken van bepaalde faciliteiten. De schoolleider van de betreffende vestiging neemt hierover een beslissing.

Aanpassingen bij toetsing en examinering

  1. Extra tijd bij schriftelijke overhoringen, toetsen, schoolonderzoeken en examens. De verlenging is 15 minuten bij een toets van 50 minuten en 30 minuten bij een toets langer dan 50 minuten.
  2. Een aangepast examen (bijvoorbeeld met gebruik van een laptop) dient voor 1 oktober van het schooljaar officieel te worden aangevraagd bij het examensecretariaat. Het mailadres is: examenadministratie@ja.nl
  3. Specifieke aanpassingen: in overleg met de ondersteuningscoördinator wordt gekeken naar de mogelijkheden voor het afleggen van een toets of examen.

Dyslexieprotocol

Aanvullende beleid voor leerlingen met dyslexie en/of TOS:

  1. Deze leerlingen krijgen hun toetsen aangeleverd in lettertype Arial punt 12 met
    regelafstand 1,5.
  2. Deze leerlingen mogen, als dit expliciet in hun dyslexieverklaring staat, in de klas, bij het maken van schriftelijke overhoringen, toetsen en examens en bij het maken van huiswerk, gebruik maken van technische hulpmiddelen t.b.v. verklanking. Als de leerlingen gebruik maken van een computer of laptop mag de spellingcontrole aan staan, tenzij er, bij bepaalde onderdelen, specifiek op spelling wordt getoetst.
  3. Spelfouten gemaakt in een voorbereid werk dat specifiek gericht is op spelling worden wel volledig aangerekend. Spelfouten worden niet of minder zwaar aangerekend bij de talen, daar waar het werk niet specifiek is gericht op spelling (afspraken hierover worden gemaakt). Het uiteindelijk resultaat mag, door spelfouten, niet meer dan 10% van het totaal aantal punten lager zijn.
  4. Bij de overige vakken worden spelfouten niet gerekend; ze mogen wel worden verbeterd.
  5. Deze leerlingen kunnen aanspraak maken op een mondelinge overhoring. (Overleg over hoeveel mondelinge overhoringen is gaande.) Het is nu nog aan de individuele docent om te beoordelen of en wanneer dit gebeurt.
  6. Deze leerlingen hoeven in de klas niet hardop voor te lezen, tenzij zij zelf aangeven dat ze dit wel willen doen.

De dyslexiecoördinator maakt een overzicht van alle leerlingen met dyslexie en TOS die in aanmerking komen voor het aanvullend beleid dyslexie. Dit is gebaseerd op de adviezen die in de dyslexieverklaring van die betreffende leerling staan.  Hiervan komt een notitie in Magister bij het kopje Begeleiding onder het sub-kopje Kenmerken.

De ondersteuningscoördinator en het examensecretariaat hebben contact over de overige leerlingen.

De leerlingenadministratie en examenadministratie houden het totaaloverzicht bij waarin staat van welke faciliteiten een leerling, die hiervoor in aanmerking komt, gebruik mag maken.