Terug naar schoolgids overzicht

Extra ondersteuning

Soms heeft een leerling net even wat extra ondersteuning nodig. De eerste stap is dan een gesprek tussen de mentor, kind en ouder(s). Dit gesprek kan zowel door de mentor als door de ouders worden aangevraagd.

Als er meer hulp nodig blijkt, kan de school het ondersteuningsteam inschakelen. Dit gebeurt altijd via de schoolleider. Deze ondersteuning kan zowel individueel als in een groep plaatsvinden. Indien nodig bieden we extra ondersteuning aan. Er vindt op regelmatige basis overleg plaats in het ondersteuningsteam, waarbij de schoolleider, de leerlingbegeleiders, ondersteuningscoördinator, jeugd- en schoolcoach en preventief ambulant jeugdhulpverlener aansluiten. Voordat een leerling in het ondersteuningsteam wordt besproken, bespreekt de mentor dit eerst met de leerling en ouders. Tijdens dit overleg wordt er gekeken wat er nodig is met betrekking tot de hulpvraag.

Trainingen

Vanuit school wordt een aantal trainingen aangeboden om een leerling te versterken op een specifiek gebied. Te denken aan een faalangstreductietraining, examenstresstraining, rouw- en verlies coaching, training groeimindset, training leren-leren, plannen en organiseren en Playing for Succes (via externe organisatie).

Taalbegeleiding, dyslexie en dyscalculie

Leerlingen met een officiële dyslexie- of dyscalculieverklaring hebben recht op aanvullende ondersteuning, evenals NT2-leerlingen (leerlingen die Nederlands als tweede taal hebben). Deze aanvullende ondersteuning is gebaseerd op basis van de adviezen uit de verklaringen en de wettelijke bepalingen. Hierbij wordt wel rekening gehouden met wat de (on)mogelijkheden zijn binnen onze school.

Schoolaanwezigheid en signalerende functies

Onze verzuimcoördinatoren houden de schoolaanwezigheid van onze leerlingen goed bij. Wanneer er opvallend veel verzuim gesignaleerd wordt neemt de verzuimcoördinator contact op met de mentor. Het kan gaan om ziekteverzuim, te laat komen of spijbelen. De mentor gaat in gesprek met de leerling en ouders en maakt afspraken rondom het verzuim. Wanneer het verzuim aanhoudt, werken wij nauw samen met de jeugdarts in geval van ziekteverzuim en voor overige verzuim met de leerplichtambtenaar. Onze school hanteert het protocol Schoolaanwezigheid dat binnen het Samenwerkingsverband is opgesteld (zie website).

Onze pedagogisch onderwijsassistenten (POA’s) hebben, net als de verzuimcoördinatoren en de docenten, een belangrijke signaalfunctie binnen onze school. Zij hebben op een laagdrempelige-  en ondersteunende wijze contactmomenten met de leerlingen. Vaak signaleren zij als één van de eerste opvallend of zorgelijk gedrag bij een leerling. De POA zal dit kenbaar maken bij de mentor, die het vervolgens oppakt met de leerling en indien nodig ook met ouders.

Stichting Groeimee

Vanuit stichting Groeimee zijn er drie medewerkers verbonden aan onze school. Dit betreft de jeugd- en schoolcoach, een preventief ambulant jeugdhulpverlener en een gedragswetenschapper JGGZ-VO. De jeugd- en schoolcoach en preventief ambulant jeugdhulpverlener zijn wekelijks op school te vinden. Zij zijn er om leerlingen, hun ouders en de school te ondersteunen. De ondersteuning richt zich op sociaal- emotioneel welbevinden, gedrag op school, problemen thuis, problemen in de vrije tijd of doorverwijzen naar specialistische hulpverlening. De gedragswetenschapper kan gevraagd worden om met school mee te denken over specifieke vraagstukken. De gedragswetenschapper kan een klassenobservatie, een capaciteitenonderzoek en vragenlijsten afnemen en geeft vanuit daar handelingsadviezen aan school, ouders en de leerling.

Leerlingbegeleiding

Leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben op het gebied van gedrag, school en sociaal- emotionele ontwikkeling krijgen hierbij (individuele) begeleiding van een leerlingbegeleider, gedurende een afgebakende periode. De aanmelding loopt via het ondersteuningsteam middels een MDO (Multidisciplinair Overleg). Bij een MDO zijn alle betrokkenen rondom een leerling aanwezig. Ouders worden vooraf aan een MDO altijd op de hoogte gesteld. Bij het gesprek zijn in ieder geval de leerling, ouders, mentor en iemand vanuit het ondersteuningsteam aanwezig. Tijdens het MDO wordt de hulpvraag verduidelijkt en besproken welke vorm van ondersteuning passend lijkt te zijn. Voor al onze leerlingen die begeleiding krijgen van de leerlingbegeleider wordt een OPP (ontwikkel perspectief plan) gemaakt en op regelmatige basis geëvalueerd met alle betrokkenen.

Vormen van begeleiding kunnen o.a. zijn:

  • Wekelijks of tweewekelijks gesprekken gericht op de leerdoelen van de leerling
  • Het gebruik maken van een rustige werkplek onder begeleiding van de leerlingbegeleider
  • Lesobservaties en coaching in de klas van de leerling
  • Handelingsadviezen opstellen en coaching bieden aan de docenten
  • Time-Out mogelijkheden

Ondersteuningscoördinator

De inhoudelijke regie en (eind)verantwoording van de ondersteuning ligt bij de ondersteuningscoördinator. Zowel op het gebied van leerlingbegeleiding als op het gebied van beleid. Voor locatie Alkmaar betreffen dit twee ondersteuningscoördinatoren die gezamenlijk heel Alkmaar bedienen. Voor locatie Langedijk betreft dit één ondersteuningscoördinator. In gezamenlijkheid stemmen zij het beleid met elkaar af.

Multidisciplinair overleg – toewijzing (MDO-T)

Wanneer onze basis- en extra ondersteuning niet voldoende ondersteunend zijn, kan er een MDO-T georganiseerd worden. Bij een MDO-T wordt de onderwijsconsulent vanuit het Samenwerkingsverband uitgenodigd. Deze denkt mee over wat er nodig is voor de leerling op het gebied van onderwijs. Te denken valt aan een individueel arrangement, een verwijzing naar een bovenschoolse voorziening of verwijzing naar voortgezet speciaal onderwijs. De ondersteuningscoördinator is altijd aanwezig bij het MDO-T.

Voor meer informatie verwijzen we naar het ondersteuningsprofiel.