gambia: Countdown is begonnen…

17 januari 2023

Op 8 februari vertrekken 20 kanjers van leerlingen naar Gambia. Volg hun avonturen…

Op 8 februari is het eindelijk zover: de avontuurlijke reis naar Gambia begint!

In samenwerking met Travel2Learn organiseert Jan Arentsz een trip van twee weken naar deze prachtige bestemming. Een initiatief dat al jaren bestaat, maar gelukkig nu eindelijk weer door kan gaan.

Hoe zat het ook alweer? Een groep van 20 leerlingen uit de derde klas van het vmbo, vierde klas havo en vijfde klas van het vwo op pad met 4 begeleiders (waarvan 3 van onze school). Gedurende twee weken reizen zij door verschillende gebieden in Gambia en maken kennis met de lokale bevolking en gebruiken. Ze bezoeken scholen, bekijken lokale projecten en gaan vrijwilligerswerk doen.

De belangstelling was enorm. In totaal hadden bijna 70 leerlingen zich aangemeld via een motivatiebrief, waarvan 20 daadwerkelijk op het vliegtuig stappen.

Geld inzamelen

De deelnemers zamelen zelf geld in om de reis te bekostigen. Het minimumbedrag is 1.800 euro, geen bescheiden bedrag waar ze dus echt wel iets voor moeten doen voordat de reis begint.

Initiatiefnemer en begeleider Joshua Dekker (docent Aardrijkskunde): “Ontzettend gaaf dat we deze reis weer kunnen maken. Ik ben echt trots op onze leerlingen, want zij zijn op allerlei creatieve manieren aan de slag gegaan om het bedrag bij elkaar te krijgen. De één zet een crowdfundingsactie in, maar er worden ook klusjes gedaan in en buiten de school. Op de markt staan, koekjes bakken, tulpen verkopen, je ziet alles voorbij komen. Echt mooi om te zien hoe vindingrijk de leerlingen zijn!”

Crop-top mag thuisblijven

Door de organisatie van dit soort reizen ontdekken de kinderen andere werelden en gaan ze echt ‘back-to-basic’. Telefoons halen het vliegtuig niet (een hele uitdaging voor de generatie van nu), ze leren rekening te houden met andere gebruiken en vooral: leven 2 weken zonder hun familie.

Eén van de deelnemers, Jenthe Hink (havo 4), gaf een aantal weken geleden een interview aan Rodi Media. Normaal besteedt ze graag aandacht aan haar uiterlijk, maar ze kijkt ernaar uit om zonder make-up de handen uit de mouwen te steken. Ook op kledinggebied zal de groep zich moeten aanpassen, zo krijgen de meisjes een Afrikaanse rok en mag de crop-top thuisblijven. Teveel bloot is not-done.

Hoe de jongens eruit zien? Dat zien we hopelijk terug op social media, dus volg ons vooral via onze kanalen: janarentsz_csg/ en janarentszgambia/

Dit is de groep die het avontuur met elkaar aangaat. Helaas was een van de leerlingen ziek thuis het fotomoment.