hoe kies je de juiste beroepsgerichte vakken?

31 januari 2023

Onze tweedeklassers vmbo-tl maakten afgelopen week kennis met beroepsgerichte vakken.

Onze tweedeklassers leerlingen vmbo-tl gaan binnenkort hun vakkenpakket kiezen voor de derde klas. Daar hoort de keuze van één van de beroepsgerichte vakken economie en ondernemen (EMO), Smart Technology (SMT) en Mens Activiteit en Zorg (MAZ) bij.

Hoe leuk is het om de leerlingen te laten ervaren wat deze vakken inhouden? In de activiteitenweek hebben zij bij elk van deze vakken een praktijkopdracht uitgevoerd en kregen zij ook voorlichting over het pakket.

Bij MAZ konden de leerlingen een keuze maken tussen de diverse onderdelen van het vak, bijvoorbeeld een opdracht over ouderen, jongeren of een vegetarische menukaart maken. Bij EMO hebben de leerlingen hun eigen restaurant opgezet en een berekening gemaakt om te zien of hun restaurant wel winstgevend zou zijn. Bij SMT maakten de leerlingen een stoel met een stokje hout, tape, zaag en potlood.

Alle leerlingen gingen super enthousiast aan de slag en hebben een goede indruk gekregen van de beroepsgerichte vakken, zodat zij straks een goede keuze kunnen gaan maken!

Monique Gobets, decaan vmbo