VOORBEREIDEN OP DE PRAKIJK

10 juni 2024

Hoe help je leerlingen bij het kiezen van de juiste beroepsopleiding?

Hoe bereid je je goed voor op een vervolgopleiding? Decaan Monique Gobets heeft daar een goed antwoord op: vooral ervaring opdoen. Ze vertelde erover in een interview met De Telegraaf en Noordhollands Dagblad.

“Geld verdienen is heel leuk, maar dan vooral ook met een beroep dat je leuk vindt. En natuurlijk is het belangrijk rekening te houden of iets wel haalbaar is, maar je hoeft niet persé tot je 67e hetzelfde te blijven doen,” zegt Monique. Volgens haar is er dan ook een deel dat ‘heerlijk gaat dromen.’

Om leerlingen te helpen bij hun studiekeuze is het belangrijk om ze zoveel mogelijk vakgebieden te laten ervaren vertelt ze in het interview. Iets waar we op het vmbo in Alkmaar veel aandacht aan besteden. “Dat doen wij al vanaf de tweede klas. Leerlingen leren wat ze kunnen, wat ze willen en hoe ze dat bereiken. Daarnaast krijgen ze zo’n 3 tot 4 uur in de week praktijkgerichte vakken op het gebied van zorg, techniek en economie & ondernemen. Tijdens die lessen wordt er veel samengewerkt met het bedrijfsleven en worden er ook excursies gedaan, zodat ze niet alleen horen maar ook zien hoe het eraan toe gaat.”

De jaarlijkse opleidingenmarkt die wij organiseren geeft voor veel leerlingen de doorslag zo is gebleken!