indrukwekkende reis naar oeganda

3 maart 2024

Team van Jan Arentsz Langedijk bezoekt ‘zusterschool’ UP4S.

Op vrijdag 17 februari vertrokken 9 collega’s voor een 10-daagse reis richting Oeganda om een bezoek te brengen aan onze ‘zusterschool’ UP4S. Dit is een stichting die we al sinds 2009 een warm hart toedragen. Deze school biedt kinderen van 3 t/m 18 jaar een warm thuis en een middelbare schoolopleiding. Inmiddels heeft deze school 700 leerlingen.

Sponsoractie
Al meerdere keren hebben we een sponsoractie gehouden voor UP4S en, met uitzondering van de corona-jaren, komt het koor van deze school ieder jaar bij ons workshops en een concert verzorgen. Op deze manier hopen ze sponsoren te werven en geld in te zamelen. 

In 2017 en 2019 zijn we ook op bezoek geweest met 15 leerlingen en drie collega’s.
Nu kreeg iedere collega die dit project met eigen ogen wilde zien de kans om mee op reis te gaan.

‘The Pearl of  Africa’
Oeganda wordt ‘The Pearl of  Africa’ genoemd. Het landschap bestaat uit veel groen, maar ook hier zie je de klimaatverandering. Het wordt er steeds droger en landschappen bestaan steeds meer uit zand en minder uit groen. En natuurlijk heeft Oeganda ‘the big five’. Maar voor hoelang nog?

Mooi om te zien dat het project alweer zoveel verbeterd is ten opzichte van 2019. De school staat in Bukomansimbi en bestaat uit de basisschool Kidsgear en de middelbare school Hoy’s college. Daarnaast hebben ze op hun terrein schooltuinen, waarmee ze proberen zelfvoorzienend te zijn. Voor de kleuterklassen hebben we onder andere veel speelgoed en schoolspullen meegenomen en de middelbare school was superblij met 9 microscopen.  

Het dorp Bukomansimbi ligt op het platteland en de armoede is duidelijk zichtbaar. Wat hebben wij het toch goed hier in Nederland. Ook bezochten we twee lagere scholen wat verder het land in. Heftig om te zien. Er staan alleen drie gebouwen met bankjes. In elk lokaal zitten ongeveer 50 à 60 leerlingen. Hier worden de kinderen nog echt gedrild en het onderwijs bestaat louter en alleen uit het opdreunen van dingen die worden voorgezegd. Pfff… hier moet nog wel wat gebeuren. Maar wat een plezier en blijdschap stralen de leerlingen uit. We werden ontvangen met gezang en dans door veel lachende kinderen. Daarna hebben we samen gedanst, gepraat en gespeeld. Om compleet te maken hebben we de leerlingen en leerkrachten van de basisschool een maaltijd geschonken, rijstepap van melk en frisdrank. Het was één groot feest voor deze leerlingen. Na afloop hebben we drie papaya bomen geplant. Dit geeft misschien weer wat hoop voor de toekomst.

De reis werd afgesloten met een prachtige safari. Olifanten, giraffen, leeuwen, nijlpaarden en nog veel meer dieren zijn we daarbij tegengekomen. 

Het was een indrukwekkende en intensieve reis. Het heeft ons wel weer aan het denken gezet en ons doen beseffen dat we samen aan de armoede en de klimaatverandering iets aan kunnen doen. 

Daniëlle Nugter, Judit Kiss, Natasja Bleeker, Camilla Duinmeijer, Dorien de Graaf, René Rootlieb, Jessica Zut, Astrid Stam en Bart Kuijper

www.up4s.nl