klamboe, knuffel, instant noodles en een schriftje

1 februari 2023

Een aantal spullen die niet ontbreken in de reistas voor Gambia.

Een aantal spullen die niet ontbreken in de reistas voor Gambia. We vroegen het onze leerlingen Jill (3 tl), Sarah (4 havo) en Marijn (5 vwo). Want precies vandaag over een week vertrekken zij naar het subtropische Gambia. De temperaturen liegen er niet om: een laatste check laat zien dat deze tussen de 30 en 35 graden liggen. Niet zo gek dus dat de groep ook een nachtje gaat doorbrengen op het strand. Wat een ervaring!

Nu de vertrekdatum dichterbij komt zijn we toch wel even benieuwd hoe zij zich voorbereiden en vooral: welke ervaringen ze hopen op te doen. We peilen de stemming aan de hand van 3 vragen.

Wat wil je leren van deze reis?

Sarah: “Hoe de mensen in een ander werelddeel leven, wonen en leren. Ontdekken wat de grootste verschillen zijn!”

Marijn:  “Ik wil vooral de cultuur ervaren en het enorme verschil tussen arm en rijk.”  

Jill: “Ik wil graag leren, zien en proeven hoe het echt is in Afrika, wat zijn hun gewoontes en hoe leven ze daar en wat ga ik allemaal tegen komen?”

Waar kijk je het meest naar uit en waar zie je een beetje tegenop?

Sarah: “Ik kijk er het meest naar uit om nieuwe mensen en gewoontes te leren kennen. En kennis over te dragen. Waar ik tegenop zie is geen eigen “me” tijd hebben op je eigen plekje in huis.”

Marijn: “Eigenlijk vind ik het hele programma geweldig, van slapen op het strand, tot samen iets bouwen, mensen leren kennen, bij ze logeren, voetballen en natuur en dieren zien. Ik zie een beetje op tegen lang en ver weg zijn, weinig luxe en het missen van mijn familie.”  

Jill: ” Waar ik heel erg naar uit kijk is om het vliegtuig uit te stappen en gelijk te zien wat er allemaal anders is en alle indrukken die op je afkomen. Natuurlijk kijk ik ook heel erg uit naar de hele reis, de mensen daar en de gezellige sfeer. Waar ik toch wel een beetje tegenop zie weet ik eigenlijk niet eens heel goed, misschien dat het daar superwarm is en ik me goed moet insmeren en veel moet drinken (dat vergeet ik meestal).”

Wat ontbreekt er niet in jouw reistas op weg naar Gambia?

Sarah: “De knuffel van onze pas overleden hond.”

Marijn: “Een matje, een klamboe en instant noodles!

Jill: “Wat er zeker niet ontbreekt in mijn backpack is het schriftje waar ik mijn verhalen en ervaringen in ga schrijven. Dat is leuk om later terug te lezen en ik vind het schrijven over dit soort ervaringen supervet!”

Wij vinden het ook supervet om jullie ervaringen te horen. Dan zijn we er stiekem ook een beetje bij. Succes met de laatste voorbereidingen en alvast een goede reis!

Door: Susan Goudsblom (PR & Communicatie)