Model european parliament (Mep)

12 oktober 2023

Lees het verslag!

Van 1 t/m 6 oktober heeft de nationale conferentie van het Model European Parliament plaatsgevonden. Charlize Eg (A5A) en Jordy Duijn (A5B) hebben namens het Jan Arentsz deelgenomen. Hieronder lees je het verslag van Jordy.

Hallo allemaal, Ik ben Jordy en zit momenteel in het vijfde jaar van het vwo en deze week heb ik meegedaan aan het nationale Model European Parliament, dit duurde 6 dagen. Dit is een buitenschools project waarin jongeren het Europees Parlement nabootsen door middel van het behandelen van verschillende vraagstukken en het debatteren hierover. Ik heb dit deze week gedaan in Groningen bij commissie Juridische Zaken, en mijn vraagstuk ging over de criminalisering van de klimaatprotesten.

Ik begon zondag met het reizen naar Groningen en heb de rest van de dag met de commissie kennis gemaakt door verschillende opdrachten uit te voeren in de binnenstad van Groningen. ‘s Avonds zijn wij ook met z’n allen uit eten geweest in een hamburgerrestaurant. Maandag zijn de commissievergaderingen van start gegaan en hebben wij de IC’s opgesteld. Deze avond heb ik bij mijn gastgezin gegeten, dit was super gezellig omdat er een ander gastgezin bij ons kwam eten. Dinsdag was de tweede dag van de commissievergaderingen in het provinciehuis van Groningen. Hier hebben wij de OC’s opgesteld en de resolutie hiermee afgerond.

Woensdag ben ik samen met de rest van mijn commissie naar Den Haag gereisd om in te checken bij ons hostel en bij de officiële opening in Concordia te zijn. Hier zijn op donderdag de eerste 5 resoluties behandeld waarvan er helaas geen enkele is aangenomen. Donderdagavond was de culturele avond, hier presenteerde iedere delegatie de cultuur van hun land door middel van een kort optreden. Dit was het onofficiële hoogtepunt van de hele week omdat er een hele leuke sfeer was doordat het publiek ook vaak werd meegenomen in de optredens. Vrijdag was helaas alweer de laatste dag van het MEP, maar dit was wel een knallende afsluiter aangezien wij de hele dag hebben mogen debatteren in de Tweede Kamer. Hierbij is er helaas maar 1 resolutie aangenomen, gelukkig was dit wel die van mijn eigen commissie.

Al met al was het MEP nationaal een geweldige ervaring waar ik veel leuke mensen heb ontmoet en mijn vaardigheden zoals debatteren, netwerken en spreken voor grote groepen verder heb kunnen ontwikkelen. Dit zal voor mij een leerzame ervaring zijn en blijven waar ik positief op terug kijk.