Model European Parliament noord-Holland 2023 

6 maart 2023

Onze leerlingen doen verslag van MEP Noord-Holland.

Het Model European Parliament (MEP) is een simulatie van het Europees Parlement voor Europese scholieren. Daarmee biedt het MEP jongeren uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs de mogelijkheid ervaring op te doen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie.

Van 17 t/m 20 februari vond het MEP Noord-Holland weer plaats. Het Jan Arentsz was met maar liefst 17 mensen vertegenwoordigd, waaronder 3 voorzitters en 2 journalisten.

Onze leerlingen doen verslag!

Het MEP Noord-Holland bestaat uit 4 dagen waarin er kennis wordt gemaakt, vergaderd en resoluties worden besproken in de algemene vergadering.

Vrijdag 17 februari was de kennismaking met alle deelnemers uit de provincie. In een dansworkshop werd het ijs gebroken. In de avond kwam iedereen bijeen voor de officiële opening. Dit werd gedaan door Bart Overgaag, teamleider VWO bovenbouw en Anja Schouten, de burgemeester van Alkmaar. De leerlingen gingen formeel en netjes gekleed naar deze avond. Al met al was dit een erg geslaagde dag, waarna de leerlingen naar hun gastgezinnen gingen.

Zaterdag 18 februari en zondag 19 februari was de planning erg identiek en moesten de leerlingen per commissie hun resoluties maken. Dus het was vooral vergaderen, debatteren, stemmen, luisteren en weer door. Zondagmiddag waren de resoluties af. Om de leerlingen goed voor te bereiden op de algemene vergadering werd er ‘advocaat van de duivel’ gespeeld, waarbij de voorzitters probeerden de resoluties zo goed mogelijk af te kraken. Ook werd er zondag gegeten bij Vito’s en was daar tevens de mogelijkheid om te lobbyen voor amendementen.

Maandag 20 februari was de dag aangebroken en vond de algemene vergaderingen in Haarlem plaats. Er werd gedebatteerd over elke resolutie en of deze juist wel of niet aangenomen zou moeten worden. Na hevig debat werd er gestemd over de resoluties en zijn er 2 wel en 2 niet aangenomen. Al met al een erg geslaagd MEP 2023 en een weekend om zeker niet te vergeten.

Jan Arentsz had sterke delegaties. Charlize Eg en Jordy Duijn zijn geselecteerd voor het MEP Nederland in het najaar.

Door: Lieke Schwering en Stan Groot (A4)