ondernemersmarkt onderbouw havo/vwo

11 juli 2023

Leerlingen ontdekken hun ondernemende kwaliteiten tijdens projectweek.

In samenwerking met Stichting Day for Change en Rabobank Alkmaar e.o. laten we de leerlingen van de eerste, tweede en derde klassen havo/vwo in Alkmaar op een speelse manier kennismaken met ondernemerschap, duurzaamheid en wereldburgerschap. Het eindresultaat presenteren zij op vrijdag 14 juli aanstaande tijdens een ondernemersmarkt.

Ondernemen voor het goede doel
Met een kleine lening, een microkrediet, starten de leerlingen deze week in groepjes een duurzame minionderneming. De winst die ze maken komt ten goede aan ondernemende vrouwen in Malawi via de lokale hulporganisatie Hope for Relief. Jongeren die hier vogelhuisjes van resthout verkopen, kunnen dankzij de Day for Change Actie het begin betekenen van een beter leven voor jonge vrouwen in Malawi. 

Creatieve en duurzame ideeën
Tijdens de projectweek werken de leerlingen een duurzaam bedrijfsidee uit. Ze doen marktonderzoek, ontwikkelen communicatiemiddelen en natuurlijk een degelijk financieel plan.

De leerlingen presenteren hun plannen aan een kredietcommissie bestaande uit medewerkers van de school, Day for Change en de Rabobank. De jury hoopt natuurlijk allerlei creatieve en duurzame ideeën voorbij te zien komen. De plannen worden beloond met een lening van circa €40,- voor de start van hun miniondernemingen. Daarna mogen de leerlingen de plannen daadwerkelijk gaan uitvoeren.

Ondernemersmarkt op 14 juli

Op vrijdag 14 juli aanstaande organiseert het Jan Arentsz een ondernemersmarkt op school. Ouders/verzorgers, omwonenden en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom tussen 10.00 en 13.30 uur. Locatie: Mandenmakerstraat 11 in Alkmaar (hoofdingang havo/vwo). Tijdens deze markt verkopen de leerlingen de producten en diensten zij hebben ontwikkeld. Belangrijk om te weten: bezoekers kunnen met contant geld betalen.

Leren in de praktijk

Eén van de organisatoren van de projectweek is Sandra Keuker, pedagogisch onderwijsassistent op het Jan Arentsz. “Wij vinden het belangrijk dat kinderen bij ons op school ook leren in de praktijk. Dit project doet een beroep op belangrijke vaardigheden zoals ondernemerschap, creativiteit en samenwerken. De weg naar de eindpresentatie toe is minstens zo belangrijk. Fouten maken mag. Verwacht dus geen ‘perfecte’ ondernemersmarkt, maar wel één waar onze leerlingen veel van hebben geleerd.”

Tot 14 juli!