Een verslag van de ondenemersmarkt!
Afgelopen week hebben de onderbouwleerlingen van havo/vwo kennisgemaakt met een project over duurzaam ondernemerschap, omgaan met geld én hebben ze ervaren wat het betekent om een wereldburger te zijn.
Duurzaamheid wereldwijd
Met een klein beetje geld leert men op een duurzame manier geld te verdienen en geef je tegelijkertijd een ander de kans om hetzelfde te doen. Day for Change besteedt het geld dat onze leerlingen hebben verdiend met hun duurzame bedrijf, aan het bevorderen van ondernemerschap in ontwikkelingslanden. Dit schooljaar wordt Hope for Relief in Malawi gesteund. Zo krijgen mensen wereldwijd de kans op een duurzame manier een goed leven op te bouwen. En maken we samen de wereld een beetje mooier.
Goede voorbereiding is het halve werk
Alle klassen van de onderbouw havo/vwo deden mee met dit grote project. Voor de start hebben de mentoren drie lessen besteed aan dit onderwerp: wat is eigenlijk duurzaam ondernemen? Wat is een microkrediet? Hoe schrijf je een ondernemingsplan? Wat wordt bedoeld met wereldburgerschap?
Het echte werk
Na de gezamenlijke opening in de aula door één van de medewerkers van Day for Change gingen de leerlingen in drie groepen aan de slag. De start was wat chaotisch. Niet zo gek, want eerst moest er een product worden bedacht. Dit veranderde met de minuut. Koekjes, bloembollen, blauwe druifjes in een potje, sleutelhangers met behulp van de 3D-printer en strips met wasmiddelen…er kwam van alles voorbij.
Al snel liepen leerlingen tegen problemen aan. Zo deed de 3D-printer het niet, konden bestelde bloembollen niet tijdig geleverd worden en ga zo maar door. Met enige hulp kon soms een probleem worden getackeld, maar in sommige gevallen werd een ander product gekozen.
Schrijven van een bedrijfsplan
De volgende stap was het schrijven van een bedrijfsplan. Voordat de leerlingen daarmee konden starten, was het belangrijk om input te verzamelen en research te doen.
Waar kun je dan aan denken?
Presentatie van de plannen
Om een microkrediet te krijgen gaven de leerlingen een presentatie (pitch) voor een jury. Hierbij was de opdracht om niet alleen het product te promoten, maar ook uit te leggen hoeveel microkrediet ze nodig dachten te hebben. De bedoeling was om dit goed te onderbouwen met een financieel plan.
Dag van de waarheid
Vrijdag 14 juli was het dan zover. De verschillende bedrijfjes kregen allemaal een kraampje/tafeltje toebedeeld waar ze hun producten/diensten konden uitstallen. Verschillende soorten koek, appeltaarten en smoothies vonden gretig aftrek bij de bezoekers, maar er waren ook andere leuke mini-ondernemingen. Niet alleen binnen, ook buiten werd hard gewerkt. Er kwam geen einde aan de lange rij auto’s die gewassen moesten worden.
Fantastische opbrengst
Zo rond 14:00 uur telden de leerlingen van de verschillende bedrijfjes de opbrengst. Op de cheque die werd overhandigd aan de organisatoren van Day for Change stond het enorme bedrag van 4.341, 27 euro. Het was een weekje hard werken maar het resultaat mag er zijn. Top gedaan door alle leerlingen!
Een impressie van de ondernemersmarkt: