schoolfinale ‘olympische spirit’

27 februari 2024

“Running Trickshot” winnende sport tijdens spannende schoolfinale!

De brugklasleerlingen zijn voor hun eerste echte technasium-project, ´Olympische spirit´, de strijd aan gegaan tijdens de schoolfinale. Dit deden zij in meer dan twintig werkgroepen. De jury bestond onder andere uit onze bestuurder Kees Hoogvorst en de sportregisseur van de gemeente Alkmaar, Jelle Zuijdam.

De opdracht?
Bedenk een eigentijdse olympische zomersport en zorg ervoor dat de nieuwe technieken tot hun recht komen. Mooi voorbeeld uit de praktijk: windsurfen is in 2024 windfoilen geworden op de Olympische Spelen in Parijs.

Voorbeelden van de bedachte sporten waren onder andere: een variant op volleybal met trampolines, waardoor samenwerking, aanvallen en verdedigen op een compleet andere manier plaatsvinden. Een andere sport betrof een competitie waarin elektrische quads in teams de strijd aangaan om een vlag te veroveren.

Winnaars door naar halve finale Vakkanjers
De winnende sport van de schoolfinale was “Running Trickshot”, bedacht door Niko, Femke, Mikay en Sacha. Deze sport combineert trailrunning in de natuur, met boogschieten op bewegende doelwitten die door drones worden voortbewogen. De sport is gedeeltelijk geïnspireerd door de biatlon.

Deze winnende groep leerlingen zal deelnemen aan de halve finale voor de landelijke competitie van Vakkanjers in Amstelveen, waar zij ons technasium zullen vertegenwoordigen. We wensen hun ontzettend veel succes en zijn als docenten erg trots op alle eindproducten van onze leerlingen!

Namens de docenten,
Gwen Bonnie & Sjoerd Tigelaar

Over Olympische Spirit
De challenge Olympische Spirit daagt leerlingen uit op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de Olympische en Paralympische spelen technisch te innoveren.

Over Vakkanjers
Vakkanjers is een educatief programma waarin leerlingen een oplossing bedenken voor een technisch vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van urgente en realistische opdrachten. De challenge is ontstaan uit een initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Via het programma ontdekken en ontwikkelen zij hun talent voor techniek al sinds 1999. Vakkanjers wordt mogelijk gemaakt door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek en wordt uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie.

Vakkanjers omvat vier projecten in een doorlopende lijn. Vanaf groep 7 van het primair onderwijs tot en met het vierde jaar van het voortgezet onderwijs. De leerlingen ontwikkelen naast technische skills ook 21e-eeuwse vaardigheden als initiatief nemen, probleem oplossen, samenwerken en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.