slakkengang

12 oktober 2022

Hij is al een poosje te bewonderen op de gang,
maar zeker niet in een slakkengang gemaakt!

Daar staat hij dan: de slak. Al een poosje te bewonderen op de gang van het havo/atheneum/gymnasium gebouw. Zijn makers? Dat zijn Floortje, Jop en Tom, leerlingen uit vwo 5 en 6. Op een zonnige woensdagmiddag mocht hij even naar buiten. Want zo’n prachtig kunstwerk verdient een mooi een plekje in het gras.

De leerlingen hebben er hard aan gewerkt en geloof me: dat ging zeker niet in een slakkengang. Vlak voor het fotomoment knutselde Tom in no-time een papieren hoedje in elkaar om het koude bolletje van het mannetje op de slak te bedekken. De originele versie was eerder gesneuveld. Ook kreeg hij een outfit aangemeten met behulp van verschillende kleuren verf.

Ik vroeg de leerlingen iets te vertellen over hun project. Het idee was een filmpje, maar de wind gooide roet in het eten (en ik had mijn materiaal niet op orde, tijd om in gesprek te gaan Inspiration, die kunnen dat veel beter…). Geeft niks. We doen het gewoon in beeld en in hun eigen geschreven woorden. Mooier kan het niet toch?

De man op de slak staat symbool voor de deugd geduld. Geduld is het vermogen om moeilijke omstandigheden met kalmte te verduren. De man is op reis, waar naartoe is niet zeker, maar het zal zeker nog een tijd duren voordat hij zijn bestemming bereikt. De man heeft daar geen probleem mee en zal rustig zijn reis afleggen. De slak is één van de langzaamste dieren ter wereld en toch kiest hij hem uit als vervoermiddel. Dit is voor ons het ultieme teken van geduld. 

Floortje, Jop en Tom

Door: Susan Goudsblom, PR & Communicatie