Technasium-leerlingen helpen gemeente Alkmaar om voedselverspilling tegen te gaan

4 maart 2024

Leerlingen waren uitgenodigd in het raadzaal van het Stadhuis.

Foto: Wethouder Onderwijs, Jasper Nieuwenhuizen in de raadzaal

Woensdag 28 februari bezochten de technasium-brugklasleerlingen van het Jan Arentsz het Stadhuis van Alkmaar. Op uitnodiging van gemeente Alkmaar verzamelden zij zich in de raadzaal, waar Gerie Hordijk, coördinator duurzaamheid en circulaire economie, het initiatief nam om een belangrijke kwestie te bespreken: voedselverspilling. Ook wethouder Onderwijs, Jasper Nieuwenhuizen, was aanwezig in de raadzaal.

Expert en impactcoach van Greendish, Guusje Tienhoven, voegde waardevolle inzichten toe door de situatie in Alkmaar toe te lichten. Deze organisatie helpt overheden, zorginstellingen, cateraars en restaurants bij de transitie naar een gezond en duurzaam voedselaanbod. Gezamenlijk met de gemeente en lokale ondernemers verkent zij mogelijke oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan in Alkmaar.

De feiten liegen er niet om: voedsel is verantwoordelijk voor 30% van de wereldwijde CO₂-uitstoot. 

De gemeente doet een beroep op de leerlingen. De vraag:  bedenk een oplossing waardoor we kunnen blijven genieten van gezonde, verse en betaalbare maaltijden, terwijl we tegelijkertijd de voedselverspilling in de regio verminderen.

De komende weken gaan de leerlingen aan de slag met deze uitdaging, om vervolgens hun ideeën, prototypes en conclusies te presenteren aan de gemeente. De winnende groep wordt schoolkampioen en wint een mooie prijs.