verslag duatlon brugklassers

8 juli 2024

Dit jaar is voor het eerst gekozen voor een andere variant. Geen mini-triatlon, maar een duatlon.

Door Nick Hoogland

Al jarenlang organiseert de sectie LO voor alle leerlingen van de brugklas (vmbo, havo en vwo) een mini-triatlon. Dit betekent 300 meter zwemmen in zwembad de Bever, 18 km fietsen( wat overeenkomt met drie rondjes Geestmerambacht) en 5 km (hard)lopen. Dat laatste is dan een rondje om het Geestmerambacht. Rennen mag, maar heel veel leerlingen maken er een gezellige wandeling van.

Geen idee in welk jaar het ooit begonnen is met deze traditie, maar al vanaf dat ik op het Jan Arentsz werk (sinds 2000) wordt deze activiteit georganiseerd.

triatlon wordt duatlon

Dit jaar is voor het eerst gekozen voor een andere variant. Geen mini-triatlon, maar een duatlon. In verband met de veiligheid is het onderdeel fietsen komen te vervallen. Teveel leerlingen rijden met grote snelheid op fat-bikes of elektrische fietsen op de smalle fietspaden rondom het Geestmerambacht. Uiteraard worden deze fietspaden ook door nietsvermoedende mensen gebruikt met alle gevaarlijke situaties tot gevolg.

Zoals gezegd was de start bij zwembad de Bever in Sint Pancras. 12 baantjes, dus 12 x 25 meter zwemmen. Uiteraard niet met alle bruggers tegelijk. Om het kwartier gingen 2 of 3 klassen tegelijk, verdeeld over 6 banen, te water. De eerste groep V1A, V1B en V1C startte om 9:00 u. de laatste groep H1C, A1A en A1B om 10:15. Het mag duidelijk zijn dat het een behoorlijke klus is om dit voor de brugklasleerlingen te organiseren. De docenten LO kregen daarbij de hulp van alle leerlingen die BSM volgen (Bewegen, Sport en Maatschappij) en dat zijn er ondertussen aardig wat. We hebben het overigens over alle brugklasleerlingen, vmbo, havo en vwo. Dat zijn er in totaal 329. Deden die allemaal mee? Nee, maar wel een groot gedeelte namelijk 297 stuks. Diegene die niet meededen hebben als het goed is hun klasgenoten aangemoedigd.

De tijd die je over het geheel doet is niet belangrijk, het gaat om de prestatie. Het wedstrijdelement is ook lastig te realiseren omdat de leerlingen na het zwemmen naar het Geestmerambacht moeten fietsen (veiligheid voor alles). En ook hier komen de leerlingen van BSM weer goed van pas. Op de hele route van De Bever naar het Geestmerambacht stonden op zo’n beetje elk kruispunt 2 leerlingen om de weg te wijzen. Hoe het dan toch nog mogelijk is dat er een leerling weet te verdwalen is voor mij een groot raadsel, zeker als je bedenkt dat deze leerling ook nog een telefoon bij zich had en zijn medeleerlingen voor zich zag rijden. De eerste klassen troffen het niet erg met het weer. Rond de start van de eerste groep was het namelijk aardig aan het regenen. Zelf deed ik met mijn eigen klasje ook mee, maar tijdens ‘mijn’ start was het gelukkig droog. Hulde trouwens niet alleen voor al die leerlingen die meededen, ook voor die BSM-ers. Je zal daar maar ergens tussen Sint Pancras en het Geestmerambacht een paar uur in de regen staan om de leerlingen de weg te wijzen. Bij aankomst bij het Geestmerambacht mochten de leerlingen meteen starten met lopen of wandelen. 5 kilometer ofwel het ‘binnenrondje’. Het buitenrondje (fietspad) is volgens mij 6 kilometer. Smokkelen is er helaas niet bij, je kunt namelijk nergens een stuk afsnijden omdat je om een meer heen loopt. Ik neem aan dat die LO-ers daar over nagedacht hebben.

De finish bleek voor velen het hoogtepunt van het geheel te zijn. Sommige leerlingen konden geen pap meer zeggen nadat ze over de streep waren gegaan, terwijl anderen er nog een flinke eindsprint uit wisten te persen. Hoewel het geen wedstrijd is, wil je natuurlijk niet vlak voor die finish ingehaald worden door een ander. De beloning na het volbrengen van deze prachtige prestatie was een stuk fruit en een flesje drinken.

Tot zover een klein (foto) verslagje van de geweldige prestatie die onze leerlingen uit de brugklas afgelopen week, ondanks af en toe lastige weersomstandigheden, hebben geleverd!