voedselverspilling te lijf

1 juli 2024

Onze leerlingen van het technasium verzonnen slimme oplossingen tegen voedselverspilling!

De leerlingen zijn, in opdracht van Gemeente Alkmaar, drie maanden bezig geweest met het onderzoeken, bedenken van testversies en uitwerken van ideeën voor een oplossing tegen voedselverspilling

Hier kwamen vindingrijke oplossingen uit naar voren. Zo kwam één van de twee winnende groepen met het ontwerp van een een fruitmand met ventilatiesysteem, waardoor het fruit langer goed blijft.

Het andere winnende groepje had een andere aanpak: zij hebben fruitresten vermalen en vervolgens direct toegevoegd aan aarde, om daarop tuinkers te laten groeien. De tuinkers mét deze mest groeide sneller en beter dan de tuinkers zonder.

De ideeën van de winnaars waren vernieuwend. De leerlingen hadden een goed uitgewerkt plan/onderzoek. De jury, bestaande uit vakdocenten, een projectleider circulaire economie en een expert op het gebied van voedselverspilling, was onder de indruk van hun presentaties. Ook waren zij blij verrast door de andere ideeën van de leerlingen. Hierbij zaten onder andere een koelkast voor horeca met verschillende klimaatzones en een app waarmee je goed kunt bijhouden wat je in huis hebt en wat je daar nog mee kunt maken.

Kortom, een mooie bijdrage aan de verduurzaming van de aarde!