coachend lesgeven

Op deze pagina lees je meer over het coachend lesgeven en wat dit voor jou betekent.

Het onderwijs is meer dan alleen het overdragen van kennis. Het gaat ook om het inspireren en motiveren van jou als leerling, zodat je gemotiveerd en betrokken blijft bij school. Coachend lesgeven is een krachtige manier van lesgeven die niet alleen jouw leerprestaties verbetert, maar ook jouw motivatie vergroot.

jij hebt de keuze!

We vinden het belangrijk dat je leert om de juiste keuzes te maken. Wil je je sterke kanten ontwikkelen? Of wil je je andere talenten ontdekken? Wil je jezelf nieuwe vaardigheden aanleren? Of bepaal je zelf hoe je de stof tot je neemt? Als je iets te kiezen hebt, raak je meer gemotiveerd. Je hebt dan meer plezier in school en je haalt daardoor goede resultaten.

de docent als coach

Tegenwoordig is onze docent steeds meer een coach, omdat het traditionele lesgeven langzaam naar de achtergrond verdwijnt. De docenten dragen bij aan jouw motivatie, je leerprestaties en jouw successen. Daarmee begeleiden ze je naar betere cijfers,  een ruimer zelfbeeld, inzicht in het eigen kunnen en het versterken van jouw kwaliteiten.

jouw kwaliteiten worden benut!

De kracht van de coaching ligt in het zichtbaar maken van jouw kwaliteiten. Dit is mogelijk door het geven van feedback (= verbeterpunten, complimenten, advies). Door tijdens de lessen rond te lopen en feedback te krijgen, word je hier bewust van gemaakt en kan je dit gaan inzetten. Niet alleen in de lessen, maar ook daarbuiten. Wat dacht je van meedenken over de inrichting van de school of meehelpen bij een schoolfeest of het organiseren van activiteiten tijdens de werkweek.

Voorbeeld: je bent erg enthousiast te werk gegaan met een geschiedenis opdracht. Je krijgt feedback. Zowel  een compliment voor je goede werkhouding als verbeterpunten. Vervolgens kan de docent de opdracht voor jou iets lastiger maken, waardoor je de opdracht nog steeds enthousiast gaat maken en je de feedback gaat toepassen.

je blijft je ontwikkelen

Na afloop van de opdracht in het voorbeeld is het belangrijk om terug te kijken op je eigen handelen en ervaringen. Dit kan bijvoorbeeld door andere leerlingen jou complimenten of eventuele verbeterpunten te laten geven. Als jij je namelijk steeds meer bewust wordt van je eigen kunnen, kan je jezelf en je eigen werkwijze verbeteren en dit vertalen naar doelen op korte, middellange en lange termijn.

samen werken we aan jouw toekomst

Jouw keuzes, je kwaliteiten, je verbeterpunten en al je ontwikkelingen leg je vast in een portfolio. Aan de hand van je portfolio kan jij je groei laten zien aan je ouders, docenten en medeleerlingen. Zo ontstaat er tijdens je schoolcarrière een prachtig overzicht van alles wat je op onze school geleerd en gedaan hebt.