GYMNASIUM

Pak je kansen!

Wat is een gymnasium?

Vroeger was een gymnasium een sportschool waar je naakt sportte. Het was alleen voor mannen. Dat is het gelukkig allang niet meer, want er zijn evenveel meiden als jongens op ons gymnasium en hier houden we onze kleren aan ūüėČ
Maar wat is het dan wel en wat heb je eraan?

Harry Potter en Percy Jackson

Ook zo dol op de boeken en films van Harry Potter en Percy Jackson? Het is geen wonder dat ze zo populair zijn, want veel karakters uit de boeken zijn gebaseerd op verhalen en dieren uit de oudheid. Op het gymnasium leer je de talen en verhalen van en over de oudheid.
Zo is Pluisje (de hond uit Harry Potter) eigenlijk Kerberos bij de Grieken (de driekoppige hond die de onderwereld bewaakt) en heet Percy Jackson bij de Grieken Perseus, een halfgod en zoon van een normale moeder en een god. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden. In de lessen Grieks en Latijn word je erop getrakteerd door onze docenten, super leuk en leerzaam.

Beter leren lezen en vertalen

Een groot voordeel van de vakken Latijn en Grieks is dat je woorden makkelijker kunt ontleden waardoor je beter leert lezen en vertalen. En dat is niet alleen handig bij alle andere talen die je op school krijgt. Door het vertalen train je namelijk je analytisch vermogen, waardoor je hoofd- en bijzaken goed uit elkaar leert halen en sneller verbanden in een tekst leert zien. Dat analytisch denken komt ook goed van pas bij wis- en natuurkunde en bij het doen van onderzoek.
Wist je trouwens dat je voor de ALO (academie voor lichamelijke opvoeding) en voor de opleidingen fysiotherapie en geneeskunde nog steeds alle spieren, pezen en botten in het Latijn moet leren?
Je kunt dus maar beter goed voorbereid zijn.

Gymposium

Ieder jaar organiseren de leerlingen en docenten samen het gymposium, een speciale dag met een thema waardoor je actief bezig bent met de cultuur en taal uit de oudheid.
De afgelopen jaren kwamen de Olympische Spelen, de Griekse Goden en de Trojaanse oorlog aan bod. De leerlingen bedachten een toneelstuk waar iedereen aan mee kon doen. Sommige leerlingen waren acteurs terwijl anderen de make-up, decorbouw en het licht en geluid deden.
Traditiegetrouw zorgt vwo-6 voor de lunch en het is altijd een dag waar iedereen enorm naar uitkijkt.


Lessen in wetenschap, wat houdt dat in?

Op het gymnasium volg je lessen in wetenschap (WON-lessen), we zijn dan ook een WON (wetenschapsonderwijs Nederland) gecertificeerde school en werken samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam. In de WON-lessen leer je hoe je onderzoek doet en wat erbij komt kijken als je na je middelbare school naar de universiteit gaat. Hoe stel je bijvoorbeeld onderzoeksvragen en wat voor een soort onderzoeken zijn er eigenlijk? De theorie pas je gelijk toe bij de verschillende vakken.
In de bovenbouw ga je proefstuderen bij de universiteit en volg je masterclasses, bijvoorbeeld de masterclass bij het Concertgebouw (muziek).


Extra aanbod in talen

Ben je goed in talen en wil je meer uitdaging? Op het gymnasium bieden we Cambridge Engels en Delf Scolaire (Frans) aan!


Eco-team

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is CSG-Jan-Arentsz-schoollogo-CMYK-eco-schools.pngJe zit natuurlijk bij ons op school voor jouw toekomst. Maar voor jouw toekomst, en die van iedereen, hebben we een leefbare aarde nodig. Dus tijd om nu aan de slag te gaan met duurzaamheid!
Lees hier meer over het eco-team.


Ben ik goed genoeg voor het gymnasium?

Twijfel je nog of het gymnasium iets voor je is? Heb je een vwo schooladvies en denken jij en je groep-8 docent dat je het gymnasium wel aankunt? Dan kun je het op het Jan Arentsz proberen. We doen er alles aan om het samen met jou tot een succes te maken.
En lukt het niet, dan kun je gewoon door naar ons atheneum. Dat is het voordeel van een brede scholengemeenschap!


Neem een kijkje!


VIDEO VOOR OUDERS/VERZORGERS


informatie Voor ouders en docenten van groep-8

Wilt u meer informatie?
Neem dan contact op met de teamleider gymnasium:

Atheneum/gymnasium 1,2 en 3
Ingerlise Kooijman
ikooijman@ja.nl
072-5187676


Brugklassen

Gymnasium brugklas (eenjarige brugklas)
Atheneum/gymnasium technasium brugklas (eenjarige brugklas)


Ruime keuze

Misschien denk je er nu nog niet aan, maar voor je toekomst zijn de vakken waarin je examen doet wel belangrijk. Het kan uitmaken voor de studie die je na de middelbare school gaat doen. Bij ons heb je een ruime keuze uit veel vakken en daar zijn we, in vergelijking met de meeste scholen in de omgeving, bijzonder in.
Benieuwd uit welke vakken je kunt kiezen? Klik hieronder op de button keuzeprofielen.
Nieuws