VMBO

De overstap naar de middelbare school is best even wennen. Op het vmbo vinden we het belangrijk dat jij je snel thuis voelt. Wij zijn ervan overtuigd dat, als jij lekker in je vel zit, je nieuwe dingen kunt leren. Daarom starten we met een introductieprogramma. Ook ga je op kamp om je klasgenoten nog beter te leren kennen.

Het vmbo is huiswerkarm. Huiswerk maak je bij ons op school. Op het werkplein werk je aan je weektaak en kun je vragen stellen als je ergens niet uitkomt. Zo houd je na schooltijd lekker tijd over om leuke dingen te doen!

Op het vmbo kun je veel kiezen. In de eerste en tweede klas volg je modules die JIJ leuk vindt, dat is DOEN! Je kiest een aantal modules die je een langere tijd volgt. Bijvoorbeeld: koken, proefjes doen, technologie, sport & spel, kunst, muziek en acrobatiek

Brugklassen

We hebben de volgende brugklassen op het vmbo:

Basis/kaderklassen : (tweejarige brugklas)
Kader/tl klassen : (twee jarige brugklas)
Tl/havo : (eenjarige brugklas)


BASIS/kader en kader tl: je kunt veel kiezen

Leren door te doen

Er is veel afwisseling in de lessen die je volgt. Naast de theorievakken (zoals wiskunde en Engels) krijg je veel praktische vakken en ook het vak DOEN!
Bij DOEN mag je zelf elk half jaar kiezen waarmee je aan de slag gaat. Er zijn veel modules waaruit je kunt kiezen zoals sport, acrobatiek, proefjes doen, techniek, kunst, dans, muziek, grafische vormgeving, theatertechniek, drama of technologie.

Coaching

Met je mentor heb je regelmatig een coachingsgesprek. Jij denkt na over de dingen die je wilt leren of waar je beter in wilt worden en je mentor helpt jou met het halen van je doelen.

Brugklaskamp

We vinden het belangrijk dat je je goed voelt op school en dat je het fijn vindt om naar school te gaan. In het begin van het jaar is er daarom een tof kamp van drie dagen met een leuk programma, waardoor je je klasgenoten en je mentor goed leert kennen.

Huiswerkarm

We hebben speciale uren waarin je op school werkt aan je huiswerk van de verschillende vakken. Je krijgt een weektaak waarop precies staat wat je die week moet doen. Je mag zelf kiezen aan welk vak je werkt. Hierdoor leer je je werk te plannen en steeds zelfstandiger te worden. Tijdens het werken kun je hulp vragen aan docenten. Aan het einde van de week heb je je weektaak af. Het enige wat je thuis hoeft te doen is leren voor een toets. Zo houd je meer vrije tijd over voor je hobby’s!

basis/ kader

Als je onze basis/kader opleiding volgt, dan kun je in de derde klas naar het Van der Meij college (VMC) om je studie af te maken. Het VMC  is een vmbo voor klas 3 en 4 van  de basis/kader opleiding. Vanaf de brugklas ga je regelmatig naar het VMC om de school te leren kennen.
De school is helemaal ingericht als praktijkschool en vlakbij onze school. Lees hier meer over het VMC.

Kader/TL

Als je de kader/tl opleiding volgt, kun je ook naar het Van der Meij college om je diploma te halen op kaderniveau. Maar veel leerlingen blijven op het Jan Arentsz om daar hun tl-diploma te halen. In de tweede klas kijken we welke plek het best bij jou past.

TL en TL/haVO: eigen keuzes maken

Leren door te doen                                     

Er is veel afwisseling in de lessen die je volgt. Naast de ‘gewone’ vakken krijg je ook het vak DOEN. Bij DOEN ben je praktisch bezig met koken, dans, soundlab, kunst, smart technology of sport. In de eerste en tweede klas kies je steeds zelf met welk vak van DOEN je aan de slag gaat. Je maakt elk half jaar een eigen keuze.

Vrienden maken op school                                     

Op school wil je natuurlijk vrienden maken. Wij vinden het ook belangrijk dat je je klasgenoten snel leert kennen. Dat maakt dat het fijn is om naar school te gaan. In de derde of vierde week van het jaar is er daarom een tof kamp van drie dagen met een leuk programma.

Werken aan je weektaak op het werkplein                       

Op je lesrooster staan elke week 32 lessen. Daarvan krijg je er ongeveer 8 op een werkplein. Dat is een groot lokaal waar je rustig en zelfstandig aan je vakken werkt.

Je huiswerk voor één week staat op een blaadje en is ook online te vinden. Zo weet je precies wat je die week af moet hebben. Op het werkplein werk je aan je weektaak. In de gewone lessen krijg je uitleg en oefen je met wat je gaat leren.

Op het werkplein kies je aan welk vak je werkt. Zo leer je om zelf verantwoordelijk te zijn voor je werk en leer je plannen en organiseren. Je docenten en mentor helpen je hierbij.
Het is fijn dat je hierdoor je maakwerk meestal al op school af hebt.
Dan hoef je thuis niet zoveel meer te doen en houd je meer vrije tijd over voor je hobby’s!

In de bovenbouw je diploma halen

“Jammer joh, dat is een onvoldoende”
“Een zesje is toch hoog genoeg …”

Hier geloven wij niet in.
Want van je fouten kun je leren en jezelf verbeteren!

Met proeftoetsen zorgen we dat je weet hoe goed je de stof al beheerst.
En als het een keer niet goed gaat, dan kun je je met behulp van steunlessen voorbereiden op herkansingen. Zo zorgen we dat je niet onnodig blijft zitten en kun je in vier jaar je diploma halen.

Misschien wil je met je tl-diploma door naar de havo. Veel leerlingen doen dat. Om je daarop voor te bereiden hebben we verdiepingslessen. Daarmee helpen we je om succesvol te starten in havo-4.


Neem een kijkje!

MBO opleidingenmarkt

Wat ga ik hierna doen?
Een vraag waar je misschien nu nog geen antwoord op weet.

Er valt namelijk heel wat te kiezen.
Daarom organiseren we een mbo-opleidingenmarkt voor leerlingen en ouders van de bovenbouw vmbo-tl (van vestigingen Alkmaar en Langedijk) en het Van der Meij College (bb/kb).

We vinden het belangrijk dat jij je straks goed kunt oriënteren op een vervolgopleiding. Ook al lijkt dat wellicht nu nog ver weg. In deze video geven we een impressie!

Video voor ouders/verzorgers

klik op de afbeelding voor een vergroting

Voor ouders en docenten van groep-8

Wilt u meer informatie?
Neem dan contact op met de teamleiders van het vmbo:

Vmbo basis/kader
Teamleider: Peter Pruijssers
ppruijssers@ja.nl
072-5187676
Vmbo tl bovenbouw
Teamleider: Ellen Beukers
ebeukers@ja.nl
072-5187676
Vmbo tl onderbouw
Teamleider: Jetske Vleugel
jvleugel@ja.nl
072-5187676

Ruime keuze

Misschien denk je er nu nog niet aan, maar voor je toekomst zijn de vakken waarin je examen doet wel belangrijk. Het kan uitmaken voor de studie die je na de middelbare school gaat doen. Bij ons heb je een ruime keuze uit veel vakken en daar zijn we, in vergelijking met de meeste scholen in de omgeving, bijzonder in.
Benieuwd uit welke vakken je kunt kiezen? Klik hieronder op de button keuzeprofielen.


Nieuws